Måndag

Jag kan inte påstå att jag känner mig utvilad, men ledig har jag varit idag och det kommer jag vara de kommande dagarna. Med tanke på att jag jobbat en hel del, framför allt, den senaste veckan känner jag att jag förtjänar lite ledighet, men vad jag verkligen behöver är sömn. 
Mina mardrömmar har varit värre än någonsin de senaste månaderna. Det handlar inte så mycket om drömmarna i sig, utan att de har blivit alltfler. Det roliga är att jag inte kan tyda drömmarna. Om man bara tittar på drömmarna i sig skulle man inte kunna klassa dem som mardrömmar, men det är känslan jag får när jag befinner mig i dem -- känslan av att ständigt vara utsatt, bevakad och allmänt otrygg. Tänk er också att vakna upp när ni befinner er på "toppen" av den känslan utan att ha någon som kan få er att känna er trygg igen. Under den senaste tiden har det påverkat mig även när jag är vaken. Jag har länge varit den som reagerat på ljud och rörelse, vilket har fått mig att vända mycket på huvudet när jag promenerat ensam, och det har blivit värre nu. Det är inte så att jag har någon förföljelsemani eller liknande, det handlar snarare om att... 
Det som påverkat mig mest är att vakna upp utan att ha någon som kan få mig att känna mig trygg igen, vilket fått mig att börja ifrågasätta vem jag egentligen kan vända mig till om någonting skulle hända mig. För att inte riskera att hamna i den situationen är jag mer försiktig nu än tidigare, och samtidigt försöker jag bevisa för mig själv att jag inte är ett offer -- framför allt inte innan någonting skett! -- genom att ta fler kvällspromenader. 
 
Utöver det har jag haft stora problem med att somna om nätterna då min hjärna går på högvarv.
Det var det problemet jag hade igår, så idag har jag försökt göra lite allt möjligt för att försäkra mig om att jag kan somna. Jag har bl.a. läst lite, och ska fortsätta med det, bara för att få stimulans (jag har svårt att låta bli att tänka när jag läser, och några av de nätterna när jag sovit som bäst har jag läst drygt 200 sidor -- jag har bara drygt 100 kvar), jag har lagat mat, bakat, promenerat... Jag tog mig till och med tid att bara reflektera över ett och annat. Att jag ångrade det behöver vi inte gå in på. 
 
Som jag skrev är läsning det bästa sättet för mig att garantera att jag kommer kunna sova då hjärnan känns utpumpad. Att jag gillar att läsa är ett plus i kanten, men det är svårt att hålla upp ett sådant tempo. Till och med när man är ledig kan 200 sidor dagligen vara mycket, och jag har jobbet utöver det. Dessutom blir man mätt på böcker/texter om man läser så pass mycket, så vad händer sedan? Jo, man struntar i att läsa på ett tag och faller tillbaka i samma mönster igen. Det var det som hände mig förra veckan; jag struntade i att läsa då jag veckan innan läst tre böcker. 
Att faktiskt somna förra veckan var allt annat än en liten utmaning, och utöver det har mardrömmarna varit så pass hemska att jag flera nätter vaknat mer än en gång. Häromnatten vaknade jag upp tre gånger inom loppet av drygt sju timmar. 
 
Har ni något bra tips på vad man kan göra när man får problem med att sova/somna?
 

Name:
Kom ihåg mig?

Email:

Website:

Comment: