"Jag vill också ta sådana där fina bilder"

Jag måste säga att jag älskar de kommentarer som ramlar in angående mina bilder; jag blir glad varje gång ni skriver att de är fina, att de är vackra och... Ja, det kan vara allt möjligt, och det har varit allt möjligt -- jag har fått en kommentar om att denne skulle kunna betala för en bild. Just den kommentaren fick mig att klappa för munnen av överraskning och glädje!
Det som gör mig så glad är att jag har fotografering som en hobby, och ingenting annat om man tänker efter. Jag har ingen som helst utbildning gällande fotografering/kameror/redigeringsprogram. Jag har inte läst något av de programmen på gymnasiet som erbjuder den utbildningen/de utbildningarna, jag har inte heller gått någon kurs på vare sig skola eller "vid sidan av". Jag köpte en kamera för ett par tusen , tog bilder och blev bättre med tiden. Jag håller fortfaradne på att bli bättre, och det är ett mål jag har -- att aldrig sluta växa som fotograf. Det gäller allt annat också, för den delen. Men det är just detta som gör att jag inte kan se mig själv som fotograf. Jag tror inte ens att jag någonsin kommer göra det då jag aldrig kommer att hamna på proffsnivå. För min del gör det inget och med tanke på allt fint ni skrivit gör det ännu mindre :)
 
Det blir därför fel när jag ska dela ut ett par tips när det gäller fotografering, men jag kan alltid rekommendera ett par saker jag alltid tänker på och som jag märkt fungerar utmärkt för mig:
 
- Ta er ut
Jag tar främst naturbilder, och dessa tar jag när jag är ute och promenerar. Med "promenerar" menar jag inte att jag tar två varv runt en liten lekplats och nöjer mig. Jag brukar vara ute i minst en timme, och mer än en gång har jag varit ute och gått i två timmar. Saken är också att man inte ska gå ut med mål att ta bilder; jag tänker alltid att det är bättre att gå ut med kameran utan att ta bilder än att lämna kameran hemma för att under promenaden känna att jag velat fånga ett och annat på bild. Man missar så mycket om man ständigt letar efter någonting att fotografera. Man kan rent utav missa en ännu bättre "fotomöjlighet".
Jag valde ut dessa bilder då jag inte behövde gå särskilt långt bak i mitt bildarkiv, men vad bilderna inte visar är att man bör bege sig ut i alla olika väderlag. Regn kan bl.a. föra med sig väldigt fina bilder på vattendroppar på trädgrenar. 
 
-Var inte rädd för att ligga på marken
Ja, det säger det mesta tror jag. Detta gäller främst närbilder på exempelvis blommor och även insekter.
Här gäller det att inte vara rädd för att göra bort sig; när de två bilderna längst ut togs var det inga problem, men det var ett par människor som gick förbi mig när jag tog bilden på biet. Jag måste ha sett rolig ut när jag mer eller mindre låg på marken, men resultatet talar ändå för sig själv! 
 
-Tänk utanför ramarna
De bilder som blivit mest uppmärksammade är inte värst redigerade, och att effekter därmed lyfts fram. Till skillnad använder jag mig av "egna hjälpmedel", eller hur man vill kalla det. Att andas ut på kameralinsen, för att sedan ta bilder, kan komma att se ut som dimma på bilden. Just detta tips läste jag lite snabbt i en bok, men någonting jag gör är att täcka för den övre halvan av linsen med handen så att imman inte täcker allt.
Ett annat tips är att använda sig av solglasögon -- framför allt om de är något färgade. Själv har jag en gyllenbrun färg på mina solglasögon vilket ger fina effekter på bild. Det man gör då är att placera ett glas mot linsen, se att kanten på glasögonen inte täcker någon del av linsen (och därmed kommer med i bild; om detta skulle ske är det bara att beskära bort den delen) och klicka.
Dimman på de två första bilderna är inte dimma. Eller delvis på den andra bilden; dimma drog in den kvällen, men jag fick inte med det på bild.
De nästa två är tagna genom två olika solglasögon.
 
-Tänk inte för mycket
Just frågan kring skärpan är lite av ett problem för mig då bilder inte nödvändigtvis behöver vara hur skarpa som helst. Det beror visserligen på vad man vill visa, men med rätt redigering kan man få till väldigt fina, abstrakta bilder.
Den första av dessa tre är tveklöst min favorit!
Samtliga bilder togs vid förra nyår på fyrverkerier
 
Mitt främsta tips är också att inte vara rädd för att göra misstag.
Att lära sig vad man inte ska göra är minst lika viktigt som att lära sig vad man ska göra. Alla bilder behöver inte vara perfekta! Det viktiga är att man hittar sin egen stil gällande bilder. Om man inte har en egen stil (som jag) får man tänka extra mycket på det man tar bilder på. Med det menar jag inte att man ska tänka på ljus och skärpa, utan på vad man själv är intresserad av att se på bild. Vad vill man förmedla? Vill man förmedla någonting eller vill man bara berätta något? Som i mitt fall; Jag har ingen egen stil, men jag försöker berätta om min vardag (om det jag själv upplever) genom att använda kameran och redigering som kan fånga den känslan jag hade vid ögonblicket bilden togs.
 
 
Postat av: Jennie

bra tips :)svar: tack för förslaget :)

2012-06-23 @ 11:49:29
URL: http://hallon8.se
Postat av: MADDISENJ

Vad tråkigt att du inte hört fler som trivs med jobbet. Dock tror jag att det har mycket att göra med att vi ofta är underbemannade och har dålig lön. Men det är sånt som så småningom måste ändras på för annars kommer sjukhusen till slut stå utan personal. Men som sagt så trivs jag väldigt bra nu och jag hoppas göra det i många år. Dock tänker jag se till att inte fastna på ett och samma ställe allt för länge för då ökar nog risken för att bli bitter och sur..

2012-06-23 @ 12:35:16
URL: http://maddisenj.se
Postat av: ann-sofie

svar; åh tack så mycket!

håller med dig om att man inte ska tänka allt för mycket, hellre köra lite mer på känsla :)

2012-06-23 @ 14:48:05
URL: http://hennesliviordochmeningar.blogg.se
Postat av: Micke

Väldigt bra skrivet och väldigt bra tips Lisa! Minst lika bra tips som dina foton.

Det här är "tips" som jag själv lever efter när jag fotar, så jag vet att tipsen är användbara. Jättebra att du delar med dig av det du lärt dig genom fotograferingen.

Fortsätt ta med dig kameran, gör din grej och fortsätt ta bilder!

2012-06-23 @ 15:04:35

Name:
Kom ihåg mig?

Email:

Website:

Comment: